Login

Register

Login

Register

Login

Register

Woonplant van de maand | Maart

Spannende vormen, tropische kleuren, met Bromelia haal je het mooiste uit het regenwoud in huis, als voorschot op de lente.

Deze bijzondere plant mag zich deze maand uitroepen tot woonplant van de maand, en dat is niet zomaar! De bromelia staat al eeuwenlang bekend als een ware beauty. Met haar exotische kleuren en verrassende vormen is zij steeds meer op weg de harten van mensen te veroveren. De Bromelia inspireert elke dag weer om nog mooiere exemplaren te kweken.

De felgekleurde Bromelia die als vlam vanuit het hart omhoog groeit is een ware easy pleaser. Wanneer gemak je lief is, is deze plant een uitkomst. De bromelia is easy in vele opzichten. Water geef je in het hart, de bromelia bloeit, ook zonder dat je ernaar om kijkt, en het blad blijft groen.

Passioneel geteeld, kleurrijk, tropische en variërend in prachtige vormen. De bromelia is er volop dus aan keuzes geen gebrek. Er zijn maar liefs 2800 soorten bromelia’s, de een nog mooier dan de ander.  Maar, in de eerste instantie viel men niet op al deze kenmerken, maar op de heerlijke vrucht die één van de bromelia’s trots met zich mee draagt: de ananas.

Tropische roots

Van oorsprong kun je de bromelia een echte wereldreiziger noemen. Diep in de warmen oerwouden van Uruguay en hoog in het ruige Cordilleras de los Andesgebergte groeiden en bloeiden zijn voorouders eeuwenlang geleden al. De bromelia kom je gegarandeerd overal tegen in Midden- en Zuid-Amerika.

Zo’n 200 jaar geleden konden Belgische handelsreizigers niet om de schoonheid van de bromelia heen. Zij besloten er een paar mee te nemen naar Europa. Zo legden deze handelsreizigers de basis voor het uitgebreide assortiment bromelia’s waar je vandaag de dag uit kunt kiezen.

Tot de Bromelia familie behoren bekende geslachten als de Ananas, Guzmania, Vriesea, Aechmea en Tillandsia. In het wild groeien de meeste van deze planten met draadachtige wortels op bomen (epifytisch) zonder voedsel of vocht aan de boom te onttrekken. Dat halen ze uit de lucht. Een Bromelia in het wild vangt oude rottende bladeren en vogeluitwerpselen op in zijn kelk. Het gifkikkertje maakt hier gretig gebruik van. Die eet en drinkt uit de kelk van de plant en laat haar kikkerdril hierin achter.

Oerplant

Wetenschappers vermoeden dat Bromelia’s zo’n 65 miljoen jaar geleden zijn ontstaan in het krijt. Fossiele exemplaren zijn gedateerd op zo’n 30 miljoen jaar geleden. Met recht kan je de Bromelia een echte oerbewoner noemen. Wanneer je een bromelia in huis haalt geniet je dus niet alleen van kleur, vorm en gemak maar je haalt ook een stukje natuurhistorie in huis, met een moderner jasje aan.

Verkrijgbaarheid

De bromelia is er in zoveel soorten en kleuren, dat wij altijd aanbod hebben. De Bromelia is er jaarrond. Dat betekent voor jou: Elke seizoen is bromelia-seizoen. Wat het betekent voor ons? Jaarrond is de bromelia voor ons woonplant van de maand, en elke dag weer is werken met bromelia’s een feestje.

Wist je dat…

– …alle bromelia’s een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit?

– …de opvallende kleur van de Bromelia’s van de schutbladeren komt? De echte bromeliabloemetjes zijn heel klein.

– …alle bromelia’s kleine schubben hebben op hun blaadjes, die trichomes worden genoemd? De schubben vormen een absorptiesysteem en dienen in de woestijn ook als hitteschild: ze voorkomen dat de planten onnodig veel vocht verliezen in de brandende zon. Hoe zilverwitter de bladeren zijn en hoe donziger ze eruit zien, hoe meer schubben je Bromelia heeft.

– …er bromelia’s zijn met puntige bladeren en met zaagvormige bladeren?

– …bromelia’s met dikke bladeren een droge omgeving willen en bromelia’s met dunne bladeren liever wat vochtiger staan

– …de Bromelia in het wild uitwerpselen van vogels en rottende bladeren als voeding gebruikt als deze in de kelk vallen?

– …de pijlgifkikker de Bromelia gebruikt als schuilplaats? Ook eet ze gretig mee van het voedsel dat in het hart van de bromelia valt en legt ze haar eitjes hier neer.

– …de Bromelia Vriesea ’s nachts zuurstof afgeeft en dus heel geschikt is voor plaatsing in de slaapkamer?

– …de bromelia corona of pacifico (dit is de ananas plant) hierom bekend staat als de anti-snurk plant?

– ….de ananas die je eet familie is van de kamerplant bromelia?

– …er zelfs een speciale variant kamerplant is, de Ananas ’Champaca’, die behalve veel sierwaarde ook een eetbare vrucht oplevert – mits volledig gerijpt?

– …Henry Ford de Bromelia Tillandsia heeft gebruikt als bekleding voor de stoelen in de T–Ford?

Al met al is de bromelia een verrassende en inspirerende plant! Alle reden dus om een bromelia aan te schaffen.

FotoJet Collage

Bron: Bloemenbureau

foto’s en tekst van: https://www.mooiwatplantendoen.nl/

De bromelia staat al eeuwenlang bekend als een ware beauty. Met haar exotische kleuren en verrassende vormen is zij steeds meer op weg de harten van mensen te veroveren.