Login

Register

Login

Register

Login

Register

Woonplant van de maand | December

Het verhaal van Amaryllis

Stijlvolle en sensuele Amaryllis (ook bekend als Hippeastrum) is verkrijgbaar in vele variëteiten en rijke aardse kleuren. Grote kracht van deze woonplant is haar gedaanteverwisseling. Uit een bol komt een holle, statige stengel waaraan gladde knoppen komen. Die openen zich tot volumineuze kelken met fluweelachtige bloemblaadjes in wit, zalm, rood, roze of zelfs groen. De bloemen kunnen tot wel 20 cm breed worden. Heel spectaculair, vooral omdat je al die pracht niet verwacht uit die gestileerde steel, al helemaal niet in de wintermaanden.

Herkomst 
Amaryllis behoort tot de familie Narcis en kent meer dan 70 soorten. Van nature komen ze voor in de (sub)tropische gebieden van Mexico en de Caraïben tot het noorden van Argentinië, de allereerste planten ontstonden vermoedelijk in Brazilië. In Europa werd de plant rond 1800 voor het eerst gekweekt.

Meer genieten van je amaryllis

De bol van de amaryllis kan je eenvoudig meerder malen laten bloeien. U laat de bloemen uitbloeien en knipt daarna de bloemen samen met de steel 3-5 cm boven de bol af. Nu heeft u enkel nog wat bladeren op de bol staan. Deze bol kunt u nu in een pot of volle grond buiten planten zodat deze zich kan voeden. In het najaar als de bladeren van de Amaryllis vergelen haalt u de bol weer naar binnen. U moet de bol nu drogen en daarna koel, donker en droog bewaren in bijvoorbeeld uw kelder of schuur. Na ongeveer 2 maanden kunt u bol weer planten en in de kamer of serre zetten. De Amaryllis zal nu in de meeste gevallen weer gaan bloeien.

12-2017_amaryllus-04

Bron: Bloemenbureau

foto’s en tekst van: https://www.mooiwatplantendoen.nl/

Knoppen openen zich tot volumineuze kelken met fluweelachtige bloemblaadjes