Login

Register

Login

Register

Login

Register

Woonplant van de maand | April

Licht zoetgeurende hortensia associeert vrijwel iedereen met de lange, lichte dagen van het voorjaar.

Het is een zeer populaire woonplant met grote bolle bloemschermen vol stervormige bloemen in prachtige kleuren die gul en lang bloeien. Decoratief, vrolijk, rijke aanblik dankzij het groene blad én een indoor voorschot op de zomer, de periode waarin tuinhortensia’s bloeien. Als het niet meer vriest, kan hortensia ook het terras op of de tuin in, voor een tweede carrière als tuinplant.

Herkomst 
De plant groeit in het wild in Zuid- en Oost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken. In Europa groeit hortensia van oudsher veel bij boerderijen, waar langs het water lange rijen staan. De wetenschappelijke naam Hydrangea verwijst naar haar belangrijkste behoefte: hortensia heeft regelmatig water (hydra) nodig.

Keuze assortiment 
Als woonplant is hortensia verkrijgbaar in wit, groen, blauw, lila, paars en verschillende tinten roze. Bijzonder zijn soorten die tijdens de bloei als toverballen doorkleuren. Binnen het woonplantassortiment van hortensia wordt onderscheid gemaakt naar bloeiwijze:  bolvormig of schermachtig, de zogenoemde randbloeiers. Ook de plantvorm kan bepalend zijn: op stam, in hangpotten, met een piramidevorm of planten met wel 15 of meer bloemschermen. De wat kleinere potmaten zijn het populairst voor binnen. Er worden ook mini’s aangeboden met circa drie bloemen, die heel geschikt zijn voor kleine plekken in huis.

w.4.hortensia.2018.8.m_0

Bron: Bloemenbureau

foto’s en tekst van: https://www.mooiwatplantendoen.nl/

Licht zoetgeurende hortensia associeert vrijwel iedereen met de lange, lichte dagen van het voorjaar.