Login

Register

Top 5 kamerplanten | 2018

2018 is al een tijdje een feit. Hoog tijd dus om een top – 5 te maken met de planten die absoluut niet  kunnen ontbreken in jouw splinternieuwe 2018.

– 1 –  De Ficus lyrata

FotoJet (5)

De Ficus lyrata komt van oorsprong uit de Afrikaanse regenwouden van Liberia tot aan Gabon. Hier komt alleen de verwilderde Ficus lyrata voor. In het wild kan deze plant 12-15 meter hoog worden, wat een behoorlijk end is. Bij jou thuis zal het niet zo een vaart lopen. Althans.. als je regelmatig de ficus verwent met een snoeibeurtje. Anders tikt de ficus met plezier het plafond aan.

De grote bladeren van deze prachtige ficus maken een goed statement in je woonkamer. De bijnaam van deze ficus is vioolbladplant, uiteraard is dit om de vorm van zijn bladeren. Dus, handig als je ook eens muzikaal wilt overkomen. De bladeren van deze ficus kunnen erg lang worden (tot wel 50cm lang!). De bladeren zijn groen, leerachtig en glanzend en hebben opvallende, lichte nerven. Deze nerven zijn verzonken in het vioolvormige blad. Er groeien vijgen aan deze prachtplant, maar helaas niet in jouw woonkamer.

 

– 2 –  De Erwtenplant

FotoJet (2)

Hoe onwijs schattig is dit hang plantje? De officiële naam is Senecio Rowleyanus maar bij ons is deze plant beter bekend al de erwtenplant. Dit is ook de eerste gedachten die bij mij opkomt als ik naar dit plantje kijk. De engelse hebben een originelere naam verzonnen: ‘String of Pearls’, wat een stuk charmanter klinkt als je het mij vraagt.

De plant is super makkelijk in omgang. Hij heeft weinig zorg nodig. Naast dat deze plant makkelijk is in verzorging is het ook echt een allemansvriend: elk interieur kan deze plant verdragen. De stengels met tientallen groene bolletjes zorgen voor een leuk en speels effect in elke style. Ritje tuincentrum dus? Ik zeg doen!

– 3 –  De Olifantsoor

FotoJet (7)

De Olifantsoor komt uit Azië, waar hij woont in de jungle op Borneo. Hier kan de plant wel 4 meter hoog worden (!). De naam Olifantsoor heeft deze plant te danken aan zijn hartvormige bladeren. Zodra deze bladeren in de juiste weers-omstandigheden vertoeven (warm en vochtig) kunnen deze enorm groot worden! En, omdat deze bladeren zo groot zijn worden deze bij een tropische hoosbui ook wel gebruikt als een alternatieve paraplu.

De Alocasia komt in heel veel verschillende kleuren, vormen en patronen voor. De kleuren varieren van helder- tot donkergroen een zelfs paars. Je patronen zijn gestreept, gevlekt, gestippeld os zelfd in tijgerprint. De vorman zijn langgerekt of juist heel groot en rond. Deze lijken het meest op een olifantsoor.

Deze plant krijgt erg graag aandacht. Hij wil dat de grond constant een beetje vochtig is. Ook waardeert hij een lichte plek. Maar voor een plant zoals deze heb je dat wel over, toch?

– 4 –  Aloe Vera

FotoJet (6)

Aloë is een vetplant uit de Affodilfamilie en groeit al miljoenen jaren op het Arabisch Schiereiland. Er zijn zo’n 300 soorten. Als woestijnplant moet Aloë overleven in een extreem klimaat, daarom maakt hij wel 75 stoffen aan die hem daarbij helpen. Als een blad beschadigd raakt, zal de ‘wond’ zich bijvoorbeeld meteen dichten met stollend sap, om zoveel mogelijk vocht binnen te houden, net als bij mensen.

De werkzame stoffen van Aloë blijken ook heilzaam te zijn voor mensen. De oude Egyptenaren noemden het al ‘de onsterfelijkheidsplant’. De eerste omschrijving in Europese geschriften stamt uit 1655. Aloë komt tegenwoordig ook voor in landen rond de Middellandse Zee, Indonesië, Mexico en de Cariben.

 

– 5 –  Vrouwentong

FotoJet (4)Vrouwentong is wel wat warmte gewend, want ze komt uit de woestijn van onder andere Ethiopië. In 1794 nam natuuronderzoeker Carl Peter Thunberg haar mee en vernoemde haar naar de Italiaanse prins Raimondo di Sangro die uit San Severo kwam. Na 2004 kwamen er ook andere soorten onze kant op.

Terwijl jij aan het genieten bent van de prachtige decoratieve plant, werkt ze zelf heel hard. De vrouwentong (sanseveria) zet alles op alles om de luchtvochtigheid in je huis op orde te krijgen, zodat ook je huid, ogen en luchtwegen van de plant kunnen genieten. Ze zet giftige stofjes namelijk om in zuurstof. En dan is ze ook nog eens ijzersterk en makkelijk. De woestijnplant heeft zich met gemak aangepast aan het leven in een woonkamer.

Vind je het niet erg om een beetje keuze te hebben? Gelukkig, want er zijn ongeveer 70 verschillende soorten vrouwentongen. Kenmerkend is de grijsgroene kleur met strepen, vlekken en gele randen. Wil je de plant iets donkerder? Zet haar dan verder van het raam af. Lichter? Zet haar dan dichter bij het raam.

Planten die absoluut niet kunnen ontbreken in jouw splinternieuwe 2018.