Login

Register

Login

Register

Login

Register

Pannenkoek …

… PLANT!

Regelrecht uit de jaren 70 getijdreist, is deze opvallende pannenkoekplant (Pilea peperomioides) al weer in aardig wat huishoudens beland. Je zou het niet zeggen maar deze bijzondere groene vriend komt uit de brandnetelfamilie. Waar de brandnetel een vervelend plantje is, is de pannenkoekplant dat verre van. Het is een erg gemakkelijke plant.

En weet je wat de plant nog aangenamer maakt? Hij zorgt ook voor jou. Deze plant zuivert namelijk lucht. (zou je niet denken he, bij het woord ‘pannenkoek’ *baklucht all over*). Het is niet de meest productieve luchtzuiveraar (het zuivergebied is kleiner dan 10 m2), dus eigenlijk ben je aan jezelf verplicht om er heel veel in je huis te zetten. Of je moet er gewoon héél dicht bij in de buurt blijven. Gelukkig is het plantje zó makelijk te stekken dat hij vanzelf op een enthousiaste manier je huis overneemt. Voor je het weet heb je allemaal baby pannenkoekjes onder moeders grote pannenkoekenblad.

 

 

HERKOMST

In 1946 nam een Zweedse missionaris de pannenkoekenplant mee vanuit China naar Europa. Het plantje groeide op het CanShanggebergte in de provincie Yunnan. Vandaar dus ook de bijnaam Chinese geldplant of Chinese Missionary Plant.

 

KLEUREN EN VORMEN

De pannenkoekplant herken je niet aan de lading stroop die eroverheen druipt, maar aan de platte ronde bladeren. Glanzende, leerachtige, dikke, donkergroene pannenkoeken balanceren op lange, dunne, rode stengels. Daar krijg je dus geen trek van, maar het is absoluut een lust voor het oog. Als de plant ouder wordt, gaan de stengels kronkelen. Het bijzondere plantje wordt zo’n 40 cm hoog.

... Gelukkig is het plantje zó makelijk te stekken dat hij vanzelf op een enthousiaste manier je huis overneemt!